Sok z czarnego bzu: dlaczego warto po niego sięgać?

Czarny bez to doskonale znana roślina, którą spotkać można na terenie całej Polski. Nasze babcie wykorzystywały ją jako roślinę leczniczą, doceniając jej niezwykłe właściwości. Z czarno-fioletowych owoców, które rodzi, a także kremowych kwiatów przygotowuje się pyszny sok, po który bez wątpienia warto sięgać.

Składniki zawarte w czarnym bzie

Czarny bez to roślina o cennych dla zdrowia właściwościach. W jego kwiatach zawarte są między innymi olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne, flawonoidy, a także kwasy organiczne. Oprócz tego obfitują one w witaminę A, witaminę E, antocyjany oraz pektyny. Powszechnie znane jest antywirusowe oraz wykrztuśne działanie czarnego bzu. Roślina działa również moczopędnie, przyspiesza proces przemiany materii, sprawia, że stany zapalne skóry ulegają złagodzeniu.

Gotowy czy samodzielnie przygotowany?

Sok z czarnego bzu można oczywiście przygotować samodzielnie (https://www.bee.pl/bio-planet-sok-z-czarnego-bzu-500-ml-bio_p999142.html). Należy jednak pamiętać, że wymaga to nieco zachodu. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest udanie się do apteki bądź sklepu ze zdrową żywnością.

Kiedy sięgać po sok z czarnego bzu?

Sok z czarnego bzu to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Sprawia on, że organizm produkuje znacznie większe ilości cytokiny, czyli białka, które wpływa na procesy odpornościowego organizmy. W związku z tym warto sięgać po niego szczególnie w okresie, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia oraz grypę, a więc w sezonie jesienno – zimowym.

Sok z czarnego bzu sprawdza się też wtedy, kiedy infekcja już nam dopadła. Z uwagi na zawarte witaminy sprawia, że organizm znacznie lepiej radzi sobie z infekcją, szybciej wracając do formy. Antocyjany sprawiają nie tylko, że choroba szybciej mija, ale łagodzą również takie uporczywe objawy, jak ból gardła czy kaszel. W efekcie infekcja jest mniej męcząca.

Sok z czarnego bzu ma odczyn zasadowy. Dlatego sprawia, że w organizmie przywrócona zostaje równowaga kwasowo – zasadowa. Specjaliści zwracają uwagę także na to, że sok z czarnego bzu pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu. W związku z tym warto na stałe wprowadzić go do swojej diety, sięgając po niego każdego dnia.

Jak stosować?

Kupując sok z czarnego bzu, warto postawić na produkt certyfikowany. Z uwagi na silne właściwości już niewielka ilość soku potrafi w naszym ciele zdziałać cuda. Sok można dolewać do herbaty, rozcieńczać wodą oraz pić samodzielnie. Charakteryzuje się dość cierpkim smakiem, co sprawia, że wiele osób decyduje się dosłodzić go miodem.

Sok z czarnego bzu to prawdziwa skarbnica cennych dla organizmu substancji. Warto wprowadzić go na stałe do swojej diety, podnosząc tym samym efektywność przebiegu procesów odpornościowych.

Summer obraz autorstwa freepik - www.freepik.com